Wartości odżywcze grzybów

Wiele osób uważa, ze grzyby są bogate w wartości odżywcze, a w związku z tym zdrowe dla organizmu. Należy jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny, a więc może zupełnie inaczej reagować na spożywane grzyby.

Warto wiedzieć, że…

Jeśli zgubimy się w lesie, a przy sobie nie będziemy mieć jedzenia, to grzyby mogą posłużyć nam, jako pełnowartościowe pożywienie (oczywiście trzeba wiedzieć, które grzyby nadają się do spożycia, a których lepiej unikać). Kubki smakowe człowieka reagują na grzyby podobnie jak na mięso (grzyby często zwane są „leśnym mięsem”).

Grzybów nie powinny jeść dzieci, a także ludzie mający problemy z pracą wątroby, nerek oraz przewodu pokarmowego. Pomimo wszelkich walorów smakowych i aromatycznych grzybów, trzeba pamiętać, że jest to jednak przysmak ciężkostrawny.

Grzyby składają się głównie z wody (80-90%), przypominając w tym niektóre warzywa (np. marchewkę). Po odparowaniu wody pozostaje głównie białko, w mniejszych ilościach również cukry. Większa zawartość białka znajduje się w nóżkach grzybów, jednak jest to tzw. fungin, który nie jest przyswajany przez ludzki organizm. Dla człowieka pożywniejszy jest kapelusz, w którym znajduje się duża zawartość soli mineralnych. Składnikiem grzybów są również tłuszcze i kwasy organiczne, których można znaleźć spore ilości. Są to m.in.: kwas jabłkowy, winny, fumarowy oraz cytrynowy.

W grzybach znaleźć można również witaminy. Najczęściej spotykana jest witamina A, D, PP, B1 i B2, choć można też znaleźć śladowe ilości np. witaminy C. Oczywiście zawartość witamin jest różna w zależności od gatunku grzyba, np. w kurce występuje duża ilość witaminy A, a także w mniejszych ilościach witamina D, najmniej jest natomiast witaminy B2.

Grzyby jadalne mają również wiele walorów smakowych i aromatycznych, w związku z czym często używane są jako przyprawy do różnego rodzaju dań.

Co ciekawe, grzyby mogą również wspomagać odchudzanie. W jaki sposób? Otóż podczas odchudzania bardzo ważne jest spalanie energii przez wykonywanie jakiegoś wysiłku fizycznego, a podczas grzybobrania spalić można jej naprawdę sporo.